čtvrtek 31. srpna 2017

Základka vs střední/Jaké je to na gymplu? | Back to school

Ahojte všichni!😇 Je tu konec letních prázdnin, takže brzy téměř každý z nás zasedne do školních lavic. Někteří zasednou do lavic, ve kterých už někdy seděli, ale také jsou tu tací, kteří budou sedět v lavicích, ve kterých nikdy neseděli - a to letošní prváci na střední!❤ (ok, i vysokoškoláci, ale těm se dnes věnovat nebudeme😀).


Já šla do prváku na střední (konkrétně teda na gympl) minulý rok, takže jsem už nějaké ty poznatky ze střední nasbírala a základka mi také stále leží v paměti, tak jsem se rozhodla tyto dvě věci srovnat. Věřím, že spousta z vás je nervózní, tak vám tenhle článek snad trošku pomůže!❤ (mně by teda před rokem docela bodl😜)

💖Jen vás chci upozornit. že né na všech školách je to stejný, takže možná né všechny věci budou platit! Píšu to jen z vlastních zkušeností a pocitů!💖

Co je oproti základce rozhodně +, je menší zájem učitelů. Na základce na nás učitelé neustále dohlíželi - vodili nás na obědy, starali se o to, že přestávku strávíš v klidu ve třídě, pokud si zapomněla sešit, musela ses omluvit a psát si na papír. Na střední to takhle naštěstí není! Zde už každý zodpovídá sám za sebe, takže pokud nemáš sešit, je už to tvoje věc a záleží na tobě, jestli si to budeš psát na papír či ne.

Žádné přichystané zápisy či prezentace! Pokud jste byli zvyklí, že vám učitelka nosila zápisy přímo pod nos, tak si budete muset rychle odvyknout! Na střední většina učitelů zápisy diktuje. U některých se to dá zvládat, u některých už je to horší. Proto doporučuji si s sebou nosit náhradní blok, kde si můžete zápisky neuspořádaně psát a doma si to můžete v klidu přepsat. Chápu, že je to práce navíc, ale věřte, že se to vyplácí!

Žádné půjčování učebnic! Většina středních škol požaduje po žácích, aby si sami obstarali učebnice. Na jednu stranu to má výhodu - pokud si učebnice necháte a budete maturovat, můžete se z těch učebnic připravovat. Ovšem pořízení nových učebnic není opravdu levná záležitost, takže doporučuji si koupit už použité.

Více lidí ve třídě! Každý obor má svoji kapacitu (obvykle 30/60 lidí). U nás brali pouze 30 lidí do třídy a hlásilo se jich samozřejmě více a každý se chtěl dostat, takže je nás ve třídě opravdu hodně (konkrétně 28). Na základce tolik lidí obvykle nebývá, takže to bude možná nezvyk. Ale každá mince má dvě strany! Pokud bude chtít učitel zkoušet, jak je velká šance, že si vybere zrovna vás ze třiceti lidí?😂

Co se mi na naší škole líbí je rozhodně oznamování písemek! Na základce nám většinou písemky neoznamovali, takže to bylo celkem na prd. Na gymplu vědí, že toho máme moc, takže učitelé jsou ochotní se s námi domluvit na termínu a obsahu písemky!😎

Žádné žákovské se známkami! Na střední se většinou používá index v kombinaci s nějakým internetovým programem (Edookit, Bakaláři, ...). Index je takový malinký sešit, do kterého se zapisují omluvenky (ovšem ty už sedí posílat i přes Edookit, takže je to vlastně k ničemu😀). A jako druhé je tu nějaký internetový program, kde budete mít rozvrh, úkoly, všechny známky, naplánované písemky atd.

Více společenských akcí! Na základce jsme jakoby žádné společné akci nikdy nepořádali. Tady na gymplu jich bylo za ten rok spousta - různé koncerty, grill party, uzávěr školního roku v koncertní síni.

Více tisknutí! Na základce jsem tiskárnu skoro vůbec nepoužívala, což na střední téměř furt. Učitelé budou po vás stále požadovat, aby jste si vytiskli tam to a to.. Ale to, že už vám došla barva je nezajímá!😐

Povinná četba! Na základce jsme měli pouze čtenářské deníky a každý si četl, co chtěl. Na střední dostanete seznam knih, ze kterého musíte přečíst a vypracovat minimálně 20 knih. Ale nevzlykejte, u maturity se to bude hodit!😉

Výtvarka/hudebka anebo taky nic! Na základce jsme měli hudebku i výtvarku. Jelikož jsem na gymplu, tak nám dali na výběr aspoň hudebku nebo výtvarku (já si teda vybrala VV). Ale na odborněji zaměřených školách takovéto předměty už bohužel nenajdete!😓

V cizích jazycích budete na skupinky! Cizí jazyk je docela dřina se naučit, a to hlavně, když je vás ve třídě 30! Proto budete nejspíš rozděleni na dvě skupinky, aby se vám mohl učitel věnovat intenzivněji, což je za mě super!😇

Nos si co chceš! Na základce pokud sis vzala kabelku nebo sis obarvila vlasy bylo z toho strašné haló. Na střední se to už tak moc neřeší. Každý si nosí to, co je mu pohodlné a tečka.

Cvička nebo praxe! My na gymplu pochopitelně praxe nemáme, takže máme cvička - praktické cvičení z chemie/biologie/fyziky. Zde pracujete například z různými rostlinami, chem. látkami, ... Pokud je tvoje škola nějak odborněji zaměřená, budeš mít praxe. Pokud jdeš například na peďák, budeš v určitém ročníku chvíli docházet do školky, kde se budeš jakoby postupně zaučovat.

Tak a to je zhruba vše, co mě napadlo v rozdílech mezi základkou a střední. Ale před rokem mi v hlavě běželo několik otázek, které jsem se pokusila shrnout a zodpovím na ně.

Co když se se mnou nebude nikdo bavit?
Z tohohle jsem měla například velký strach a teď můžu říct, že zbytečně! Je samozřejmé, že si nemusíš hned s každým sednout, ale po čase se s téměř každým skamarádíš.

Je učení na střední těžší?
Na tohle je strašně těžké odpovědět. Na každé škole se učí něco jiného. Podle mě je na gymplu učivo těžší než na základce, ale dá se to zvládnout. Dokonce mám i lepší známky jak na základce!😀 Je to jen o zvyku a vaší snaze!😉

Tak a to je to je zhruba vše! Kdyby jste měli ještě nějaké otázky, nebojte se zeptat! Ráda vám odpovím😇.

Jinak tohle není rozhodně poslední článek z edice Back to school, tak blog určitě sledujte (v pravo nahoře box - pravidelní čtenáři😊)

Užívejte s i poslední dny prázdnin!

xoxo Wendy

1 komentář:

  1. Hezký článek, ale záleží na škole. Já chodila na střední odbornou ekonomickou školu a většina učitelů používala prezentace a že by někdo neměl sešit neexistovalo :D v tom ti ten gympl celkem závidím, máte to tam více pohodové :)

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat