pondělí 1. ledna 2018

Čtení je trapné.

Ahojte všichni. Dnes jsem si připravila článek na téma čtení. Chtěla bych dopodrobna rozebrat, jaký je můj názor na čtení a také napsat pár věcí o lidech v mém okolí, kteří mají co do činění s tímto tématem.

Také je to první článek z nové série Tak to vidím já. Do této série bych chtěla přispívat články, kde se budu vyjadřovat k různým problematikám a také budu sdílet svůj názor. Dnes se podíváme na problematiku "nečtivosti" mladých lidí.



Čtení. Když uslyšíte toto slovo, vybaví se vám nějaké pocity. U někoho jsou záporné, u někoho kladné. Já mám čtení ráda. Myslím si, že má několik výhod. Dá se u něj skvěle odreagovat a odpočinout. Přináší nám nové znalosti. Zlepší nám pravopis a celkové jazykové znalosti. Může nám pomoct v těžkých životních situacích. Je toho spousta...

Bohužel v poslední době se v mém okolí čtení považuje za něco odporného. Za něco out. Za něco, co dělají jen ubožáci. Docela by mě zajímalo proč.

Když se nás učitelka zeptá, kdo z nás čte nějakou knížku, zvednou ruku sotva tři lidi ze třiceti. Když se někteří baví mezi sebou, doslova se chlubí tím, že nic nečtou a smějí se tomu. Ale mně je z toho spíš k pláči. Všichni dávají na sociální sítě, jak se někde baví v klubu. Ale proč téměř nikdo nepřidává fotku, jak si čte? Samozřejmě se najde pár výjimek, ale opravdu jen pár. Když si někdo přinese do školy knížku a čte si ji o přestávce, je automaticky odsuzován. Ale proč? Já si myslím, že je to mnohem lepší, jak hledět do telefonů.

Lidé si raději pustí seriál či film, který jim v podstatě nic nedá. Nebo se vymlouvají, že nemají čas. Věřte, že vždy se čas dá najít, jen je zapotřebí obětovat jiné věci.

Také jsem slyšela názor, že danou osobu čtení nebaví. Já si myslím, že by čtení mělo bavit každého, jen je nutno najít ten správný žánr.

Také si někteří stěžují, že jsou knihy drahé. Podle mě knihy nejsou drahé. Samozřejmě jak které, ale nevadí mi dát 200 Kč za knihu. A pokud to je opravdu pro někoho finančně náročné, existují přece antikvariáty a knihovny.

Podle mě je investice do knih velmi dobrý nápad. Když si koupíte tričko, nosíte ho sotva rok, pak se vám přestane líbit nebo z něj vyrostete, takže vám leží jen ve skříni. Ale z knížky nikdy nevyrostete. Knihu si můžete postavit na polici a kdykoliv se k ní vrátit.

Tak to je asi vše, co bych chtěla říct k tomuto tématu. Jde mi hlavně o zamyšlení... Jak se vám líbí nápad této nové série? A jaký máte názor na čtení vy?

xoxo Wendy

4 komentáře:

  1. Souhlasím s tvým názorem. Taky mi bylo dřív líto, že mnoho mých spolužáků nečte, že vlastně ani moje sestra k tomu nemá vztah a pro přítele to taky není úplně nejoblíbenější volnočasová aktivita. Přesto si nemyslím, že je málo lidí, kteří by měli rádi knížky - díky knižní a blogerské komunitě na bloggeru a facebooku vím, že je pořád ještě dost lidí, kteří čtou s láskou.:)

    Měj se hezky a nenech se strhnout okolím. Nápad na sérii článků je to super a těším se na další příspěvky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Čtení je boží. Myslím si to už dvacet od doby co jsem se to ve čtyřech letech naučila. Od té doby jenom hromadím knížky a pilně investuju jak píšeš. Ono je to s tou dnešní generací trochu o prioritách, můj malej brácha na knížku nesáhl dokud se nedostal do věku na Harryho Pottera, teď mi každý měsíc plundruje moji knihovnu a louská jedno fantasy za druhým. Přesto ale nezanevřel ani na ostatní svoje koníčky. Jen pochopil, že knížky mu toho můžou hrozně moc dát. Od slovní zásoby, po lepší známky z češtiny, protože když čteš hodně, tak ti prostě určitá pravopisná pravidla přejdou do krve a chybu už nikdy neuděláš.
    Já měsíčně utratím za knížky tak 3000,-. I na ty bary mi zbude. Jen si holt nepotřebuju kupovat každý měsíc troje nový hnusotrička z HMka a boty.
    K tvému seznamu bych jenom dopsala, že knížky jsou skvělá zvuková a tepelná izolace, takže člověk s knihami obskládaným bytem míň protopí. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Nevesaj hlavu. Nie je to také zlé ako to vyzerá. Nedávno som robila články o tom či je písané slovo mŕtve a ver mi, nie je. Bohužiaľ ale máš to šťastie že v tvojom okolí to tak nie je. Chvalabohu v tom mojom je čitateľov hodne ale pamätám sa na strednú kde nás až tak veľa nebolo. Ale vďaka mne sa čitateľská základna o dosť rozrástla keďže som ja písala svoje prvé poviedky, romány a čítali sa v našej triede ako bestsellery. A okrem nich som kamoskam stále doniesla niečo zaujímavé a na knihy sa pomaly namotali. Chce to čas a hlavne sa to nedá robiť nasilu. Každý kto chce si ku knihe cestu nájde. A kto nie ani nevie ako sa ochudobňuje. Ale my s tým nič nenarobime... My vieme čo je na knihách úžasné...

    OdpovědětVymazat
  4. Dnešní doba je jiná a pořád se mění, MY se měníme. Třeba i ty jednou budeš jiná a ani si to neuvědomíš... Já bych ráda četla ale nemám na to tolika času, ale moje generace bych řekla, ještě "čtivá" je. Dávám odběr a ráda k tobě občas zaskočím :-) (Když koukneš ke mě, nebo dáš taky odběr nebudu se zlobit) :-) Hezký večer Janina
    http://janinatvoriskvosty.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat