pondělí 15. ledna 2018

Jaké knihy si chci pořídit v roce 2018?

Ahojte všichni. Dnes jsem si pro vás připravila článek na téma knih. Minulý článek na toto téma měl obrovský úspěch a navíc mě bavil psát, tak jsem si řekla, proč nenapsat další? 😇 V dnešním článku vám ukážu, jaké knížky si chci koupit v tomto roce. Zároveň to pro vás může sloužit jako tip, když už nemáte co číst a sháníte něco nového.


Neradost - Karel Novotný

Deprese si nevybírá, ocitnout se v ní může každý. Co když však deprese není následkem, ale příčinou. Příčinou k putování v sobě sama. Co byste uvnitř našli? A chtělo by se vám hledat? Jenže jestli se vám chce nebo ne, se vlastně nikdo neptal.
Marketér, konzultant, otec dvou dětí, kamarád, syn, partner. Karel. Potkalo ho to, stejně jako tisíce dalších. A měl možnost se tomu poddat, nebo ne. Vydal se jinou cestou. Cestou smíření se s tím, že je v pořádku nežít podle pravidel diktovaných společností, kde nemá místo nikdo, kdo se neustále neusmívá a nevykřikuje do světa, že se má skvěle. Smířil se s tím, že může být ostatním na obtíž, jaký je. Smířil se s tím, že změnit může paradoxně leda tak minulost. Smířil se s tím, že je v pořádku žít s neradostí.
Karel pečlivě zapisoval. Aby už nikdy nezapomněl. Do jedné knihy. Růžové knihy. Nebudete se u ní usmívat, nebudete u ní ani plakat. Možná vás donutí se zamyslet, možná zastavit, možná pochopit. Je na vás, jak s Neradostí naložíte. Na pomezí beletrie, prózy a poezie se v ní míchají myšlenky, snové obrazy a výjevy z autorova života. V zádech deprese a smrt, před sebou druhá půlka života. Nemá účel, nemá smysl, každý si z ní odnese, co potřebuje. A tím může mít pro leckoho větší smysl než vypiplané happy endy.
Knihu dopliňuje sada ilustrovaných pohlednict (30ks) od patnácti umělců.

Výsledek obrázku pro neradost karel novotný

14000 důvodů ke štěstí - Kipferová Ann Barbara

Můžete se pustit do čtení: králičí stopy ve sněhu, karamelová zmrzlina, letní bouřka, nadýchaný polštář, koupě letních sandálů, sbírání borůvek během výletu, urovnání rodinného sporu, zapnuté mlhovky, kočka milující fleece, nové tapety, … Autorka tohoto bestselleru, Barbara Ann Kipferová, si už jako dítě začala psát seznam věcí, které jí těší a dělají radost. Žádné rozbory, žádné názory, žádné poznámky pod čarou – jen jasný seznam milých a pozitivních věcí a zážitků. Je tak snadné se inspirovat, polemizovat či doplnit seznam o své vlastní body.


Ten, kdo stojí v koutě - Stephen Chbosky

Když člověk stojí v koutě, může si všimnout spousty úžasných věcí. Ale pak přijde chvíle, kdy je třeba vykročit na parket a začít opravdu žít. Strhujícímu románu Stephena Chboskeho o dilematu mezi nečinností a touhou se dostalo nadšeného přijetí, vyvolal polemiku a získal miliony oddaných čtenářů. Příběh o dospívání na střední škole, který Charlie vypráví v dopisech, je otevřenější a důvěrnější než leckterý deník, zároveň vtipný i sžíravý. Nevíme, kde Charlie bydlí, ani komu píše – máme jen slova, o která se rozhodl podělit. Zmítán touhou žít svůj vlastní život i touhou vymanit se z role, která mu připadla, prozkoumává dosud neznámé území. Před ním se otvírá svět prvních lásek, rodinných dramat i nových přátelství. Svět sexu, drog a Rocky Horror Picture Show, kde klíčem ke štěstí může být například ta správná píseň, díky níž se můžete řítit tunelem a cítit se nekonečně. V Charliem se autorovi podařilo stvořit vypravěče, který vás uhrane a přenese zpět do divokých a intenzivně prožívaných dní na prahu dospělosti, kdy se život podobal jízdě na horské dráze.


Třináctkrát proto - Jay Asher

Legendární kniha a předloha oblíbeného seriálu

Clay Jensen je úplně normální kluk na střední. Jednoho dne na verandě najde balíček – krabici od bot v balicím papíře, bez zpáteční adresy. A uvnitř? Sedm magnetofonových kazet. Kdo dnes poslouchá kazety? A má si je on vůbec na čem přehrát? Ale když Clay ze zvědavosti zasune prvníkazetu do sterea, svět se mu obrátí vzhůru nohama. Z reproduktorů se totiž ozve hlas Hannah Bakerové – jeho spolužačky, která spáchala sebevraždu. Proč tedy znovu vstupuje do jeho života? A navíc ho svým způsobem obviňuje z toho, co se stalo... proč? To je otázka, která se mu stále převrací v hlavě a na těch sedmi kazetách je třináct důvodů...


Cestou fak it - Malá kniha, velká moudrost - John C. Parkin, Gaia Pollini

Bohatě ilustrovaná kniha obsahuje jednoduchý návod, jak používat ve svém životě osvobozující mocné FAK IT. S důkladnou znalostí východních filosofií a zároveň s nadhledem shrnují autoři, jak sami říkají, to nejlepší z východní moudrosti - a to velmi netradičním způsobem. Díky FAK IT si můžeme uvědomit, že věci nejsou tak důležité, jak si myslíme, že si své problémy vytváříme tím, že bereme všechno příliš vážně, a konečně tak zjistit, že jsme svobodní.
Přečtěte si knihu od začátku do konce, budete-li chtít. Nebo ji jen namátkou otevřete a najděte si, co se vám zrovna hodí v danou chvíli. To druhé funguje zázračně, dostane se vám správné rady přesně ve vhodnou dobu. Tak neváhejte a sami se přesvědčte o síle FAK IT, která vám pomůže změnit svůj život. 


Hledání Aljašky - John Green

Románový debut dnes už známého Johna Greena je strhujícím vyprávěním o dospívání a hledání sama sebe. Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající. 


Eleanor & Park - Rainbow Rowell

Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře.



Fangirl -
 Rainbow Rowell


Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji.
Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet.
Co ale Cath zbývá než zachovat klid a nedat se?

Dvakrát dvě je někdy pět - Jiří Žáček

Říkadla, povídačky, básně, epigramy a písničky pro kluky a děvčata.


Deník - Anne Frank

Proslulá kniha obsahuje deníkové záznamy židovské dívky, která se s rodinou za války ukrývala před nacisty ve skrýši starého domu na předměstí Amsterodamu.
V průběhu dvou let 1942 až 1944, od svých třinácti do patnácti roků, zaznamenává dívka své úvahy, zážitky, pocity a drobné všední události, jak je přinášel život ve stísněném prostoru bez možnosti soukromí. Nakonec byl úkryt rodiny prozrazen a všichni jeho obyvatelé odsunuti do koncentračního tábora. Z celé rodiny přežil pouze dívčin otec, který také po válce korigované deníky své dcery vydal. Kniha pak byla po letech znovu vydána v úplné podobě.

Osm - Radka Třeštíková

Příběh o několika láskách s jednou detektivní zápletkou. Začíná nečekaně skoro koncem a končí začátkem. Hlavní hrdinka Míša je následkem střelného poranění v bezvědomí. Kdo jí chtěl ublížit a proč, když ji všichni měli rádi? A co se stane, až se Míša probudí a ze svého života si bude pamatovat jenom něco?


Zlodějka knih - Markus Zusak

Mladý australský autor sepsal silný, zajímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. Zusakova kniha se vydává na smutná místa, rozhodně ale není skličující. Kniha se stala záhy po svém vydání mezinárodním bestselerem.
Dlouho očekávané české vydání mezinárodního bestselleru.


Moje srdce a jiné černé díry - Jasmine Warga

Když máte pocit, jako byste místo srdce měli zoufale bezednou černou díru, která všechno spolkne, jaký smysl má každé ráno znovu vstávat? Aysel už nechce žít – čeká jen na vhodný okamžik, aby se rozžehnala se životem. Nemá ale odvahu udělat to sama. Když se přes internet seznámí s Romanem, zdá se, že našla skvělého komplice, aby uskutečnila svůj záměr. Jenže při plánování společné smrti Aysel začíná cítit, jak moc se na setkání s Romanem těší, jak lehké a plné světla dokáže její srdce být. A najednou je pomyšlení, že by to všechno skončilo, nesnesitelné... Aysel se pustí do boje. Za svůj život, za jeho život, za jejich lásku...


Tak a to je asi vše, na co si teď momentálně vzpomenu. Doufám, že alespoň polovinu knížku si dokážu pořídit. A co vy? Jaké knihy si chcete v tomto roce pořídit?

xoxo Wendy

1 komentář:

  1. Skvělé tipy na knihy :)
    Zlodějku knih právě čtu a 14 000 důvodů ke štěstí si chci koupit :)
    Povedený článek :)

    www.ftcfblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat