neděle 19. prosince 2021

Derren Brown: O kousek šťastnější - recenze

 Ahoj,

v dnešním článku bych vám ráda představila novinku nakladatelství Ocelot O kousek šťastnější od Derrena Browna. 


Anotace:

Život je těžký, chaotický a složitý. Ale rozlišením věcí, které můžeme ovlivnit (myšlenky a činy), a věcí mimo naši moc lze nalézt pevnější půdu pod nohama a vytvořit si vlastní pojetí štěstí.
Nepleťte si sebestřednost se zájmem o vlastní nitro. Rozdíl spočívá v užitečnosti druhým.
Měli bychom si dávat pozor při vytyčování cílů: dlouhodobé cíle nás svazují s budoucností, která se nemusí stát a kterou
jsme si, až nastane, možná ani nepřáli.
Váš partner není ten pravý, protože nikdo není. Nikdo z nás se nenarodil pro někoho. Ale možná jsou příčiny opakovaného sporu užitečná upozornění na vlastní nesnesitelnost.
O kousek šťastnější čítá 17 inspirujících a uklidňujících lekcí, které Vám pomohou definovat a najít vlastní štěstí. Tyto lekce vyzývají k odlišnému smýšlení o významu štěstí a ukazují, jak lze překlenout úzkost ve složitém světě.

Tato knížka je jakási příručka ke spokojenějšímu životu, ale nejedná se o klasickou motivační knížku. Vůči tomuto žánru se vlastně tato kniha vymezuje a přistupuje k životu zcela jinak. Většina motivačních knížek vám totiž řekne, ať si stanovíte cíle, na nich pracujete, postupně je zdoláváte a budete žít lepší život. Ale asi všichni víme, že to tak úplně nefunguje. 

Tato knížka pracuje s realitou, autor přiznává, že jsou v životě momenty doslova "naprd". Jednoduše i ty špatné chvíle k životu patří. Ale důležité je, jak se k těmto věcem postavíme. A o tom je celá kniha. Autor nám zde popisuje jeho teorii (vychází primárně ze stoicismu), jak se k věcem v životě stavět. Můžeme si tedy přečíst jeho vlastní filozofii života. I když někoho může šokovat, protože zde autor tvrdí např. to, že budoucnost nemůžeme ovlivnit, je velice zajímá a vcelku s ní sympatizuju. Líbí se mi, že kniha nezachází úplně do hloubky, ale přesto obsahuje všechny důležité body odvíjející se od stoicismu. 

Knížka je poměrně krátká, já ji přečetla za jedno odpoledne. Kniha je rozdělena do stručných kapitol, které vás nutí přemýšlet o volbách, které děláte každý den a to často nevědomky. Na konci vždy následují stručné rady ohledně malých změn, které můžete zkusit praktikovat. Co mě překvapilo bylo to, že je kniha plná citátu, které samotný text povznesou na jinou úroveň. 

  • Rok vydání: 2021
  • Jazyk: Čeština
  • Vazba: brožovaná/paperback
  • Počet stran: 120

Musím říct, že mě knížka příjemně překvapila. Po přečtení jsem ji odložila s pocitem většího sebevědomí a připravenosti začlenit některé rady do svého života. 

Pokud i vy máte chuť si tuto knihu přečíst, zakoupíte ji zde.

Já děkuji e-shopu Megaknihy za poskytnutí výtisku a všem přeji krásné svátky. 💖

xoxo Wendy

Žádné komentáře:

Okomentovat